Victor Vasarely

Victor Vasarely a fost ”o forță a artei în secolul XX”, explică Jozsef Sarkany, curatorul șef al muzeului Vasarely din Pecs/Ungaria. Cu siguranță ”Op Art” a fost unul dintre cele mai deosebite curente artistice ale timpului său. Unicitatea compoziției poate fi comparată doar cu Marc Chagall, Pablo Picasso sau Joan Miro. Expoziția din Kunsthaus 7B prezintă 55 de opere din moștenirea Vasarely, parte a colecției cu același nume din muzeul din Pecs.  

Expoziția este structurată în trei părți principale, conforme creației artistului. De o parte avem arta cibernetică, în principal în  alb-negru. ”Zebra” este probabil cea mai renumită operă din această serie. Privitorul nu va puta spune, dacă este o tipăritură neagră pe hârtie albă sau o tipăritură albă pe hârtie neagră. Mai departe avem în secțiunea doi lucrări abstracte cromatice, iar în secțiunea trei artă geometrică în culori puternice, care combină elementele geometrice de bază: cercul. triunghiul și pătratul. La aceste opere se  îmbină fascinația culorrilor cu compoziția exact calculată. Vasarely se joacă parcă cu percepția noastră, dar întodeauna creația sa se bazează pe regulile stricte ale matematicii. Sistemul său de structurare a picturii urmează unui calcul exact, așa cum până atunci au avut curajul să o facă doar Leonardo da Vinci sau Albrecht Dürer. Ca arhitect, Vasarely este inspirat în special de Bauhaus, de Gropius și Paul Klee.

 

Victor Vasarely a fost fascinat întodeauna de științele naturii. A studiat medicina, dar a fost atras permanent de fizică. Dialogul dintre atom și intreg a fost pentru el inspirație a creației. Pentru maestru pictorul abstract nu a fost ”un ins introvertit, care ar vrea să se sustragă lumii, ci este o parte a întregului. De aceea încearcă să creeze opere care nu doar să copieze natura, ci care sunt natură în sine.” (Vasarely 1955)

Expozitia

Mulțumiri

Intre 11 iunie si 1 septembrie 2017 prezentăm 55 de opere grafice din colecția Vasarely a muzeului din Pecs (Ungaria)

Curatorii expozitiei: Jozsef Sarkany und Oana Ionel

 

Organizatorii mulțumesc:

  •           Muzeului Vasarely, Pécs, pentru împrumut și suportul științific

  • Fundației Vasarely, Aix-en-Provence, în special Domnului Pierre Vasarely pentru sprijinul deosebit acordat
  •       MS Ducele Franz von Bayern, pentru suport și sfătuire

  • Partenerului nostru, OTP București

Parteneri

Banca OTP București